36 WARSZTATY KULINARNE

W środę (11 października), po wakacyjnej przerwie, w ofercie Gminnego Ośrodka Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju ponownie zagościły warsztaty kulinarne.

Tym razem odbyły się one w Budynku Wielofunkcyjnym w Masłońskim, a poprowadziła je Magdalena Adamus-Barszcz.

Gotowanie dla Pani Magdy jest wielką przyjemnością. Uwielbia eksperymentować, poznawać nowe smaki i tajniki kuchni. Motywem przewodnim 36 Warsztatów Kulinarnych było „WSPOMNIENIE LATA”. Jak wskazuje tytuł w menu nie mogło zabraknąć potraw, które są wspomnieniem z wakacyjnych podróży. Licznie zgromadzone Panie mogły zaznajomić się w przygotowaniu paelli czy też panna cotty oraz grillowanej niespodzianki z kolorowym sosem. Jak zawsze było smacznie i pouczająco. Panie mogły podchwycić nowe pomysły, które z pewnością mogą wykorzystać w swojej kuchni. [- Dziękujemy pani Magdzie Adamus-Barszcz, że zechciała wziąć udział w naszych warsztatach i podzielić się z innymi swoją pasją do gotowania. Za każdym razem organizowane przez nas warsztaty są nową przygodą kulinarną, w której uczestniczki mogą odkryć nieznane jeszcze smaki, ich zaskakujace połaczenia, czy nowe przepisy]- mówi dyrektor GOK – Magdalena Ryziuk-Wilk.

Poniżej podajemy przepisy w/w potraw:

1. Grillowana niespodzianka z kolorowym sosem

bakłażan, kilka liści szpinaku, suszone pomidory, feta, papryczka pepperoni, natka pietruszki, oliwa, sól, pieprz

Cukinie kroimy w plastry, grillujemy. Układamy na zgrillowane plastry liść szpinaku, suszony pomidor, kawałek fety, zwijamy w rulon. Polewamy sosem.

Sos: papryczkę drobno siekamy wraz z natką, dodajemy oliwę, sól i pieprz,

2.Paella

0,25ml bulionu drobiowego + szafran szczypta; 100g kurczaka; kawałek papryki, kawałek cukinii, czosnek, mały pomidor, oliwa, papryka wędzona w proszku, papryka ostra w proszku; 1/5 szklanka białego wina; 1 łyżka sosu pomidorowego, 75g ryżu do paelli; sos sojowy

Bulion podgrzewamy wraz z szafranem; kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy. Paprykę, cukinię, czosnek, pomidor kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę lekko przesmażamy ryż, potem kurczaka, warzywa. Dodajemy paprykę w proszku, wino, i gotujemy aż wino wyparuje. Dodajemy sos pomidorowy, a po chwili wsypujemy ryż i smażymy 2min. Wlewamy niecały bulion i dusimy do miękkości dolewając gorącego buliony w razie konieczności. posypać natką.

3. Panna cotta

50ml śmietany 30% lub 36%, 50 ml mleka; 3g żelatyny, wanilia, 16g cukru

Żelatynę zalać zimną wodą, mleko zagotować ze śmietaną, dodać cukier wanilię, namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przelać do pojemnika w i wstawić do lodówki.

Skip to content